Τα χάρτινα γεύματα της Κάθριν Μάνσφιλντ

dimart

orangesouffle

—της Stucano Closer και της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου—

Η Κάθριν Μάνσφιλντ δεν είχε χρόνο για μαγείρεμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε χρόνο γενικώς, αφού πέθανε πολύ νέα, μόλις στα 34, από φυματίωση. Κι όμως, ο προσωπικός και συγγραφικός της βίος έμοιαζε σαν ένα διαρκές κυνηγητό με το φαγητό – και κυρίως με όσα αυτό συμβολίζει. Δηλαδή, τα πάντα.

KatherineMansfield_Large

Η Μάνσφιλντ έζησε την παιδική της ηλικία στην «επαρχιώτικη» Νέα Ζηλανδία και την ενήλικη στην Ευρώπη, αναζητώντας κάθε λογής συγκινήσεις — κοινωνικές, ερωτικές και γαστριμαργικές. Το φαγητό αποτελούσε ένα είδος εμμονής. Είναι ελάχιστα τα διηγήματά της από τα οποία λείπουν οι αναφορές σε γεύματα (πληθωρικά ή λειψά, μοναχικά ή αμήχανα), που γίνονται το ιδανικό σκηνικό της κοινωνικής της μυθοπλασίας. Οι επιστολές της είναι αντίστοιχα γεμάτες με εντυπώσεις, κρίσεις και επικρίσεις για πιάτα που δοκίμασε ανά την Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η οργή της για την ελβετική κουζίνα, όπως έγραφε στη φίλη της Ανν Εστέλ…

View original post 200 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s