Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα σε νεκροταφείο στο Αρχοντικό Πέλλας

ΕΛΛΑΣ

Ο χρυσός ταιριάζει στους νεκρούς πολεμιστές. Εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα σε νεκροταφείο στο Αρχοντικό Πέλλας, ενώ έχει ερευνηθεί μόλις το 5% της έκτασής του.

Ο τάφος του πολεμιστή στο Αρχοντικό. Αριστερά, το χάλκινο κράνος και το χρυσό επιστόμιο του πολεμιστή. Δεξιά, γυάλινο μυροδοχείο (αμφορίσκος) από τον εγχυτρισμό-καύση κοριτσιού, εύρημα από την ίδια ανασκαφή.

Στο κεφάλι χάλκινο κράνος διακοσμημένο με χρυσές ταινίες και χρυσό επιστόμιο. Δίπλα του το χρυσό χειρόκτιο, διακοσμημένο με ρόδακες και γοργόνειο, το χρυσό δαχτυλίδι του, τα χρυσά ελάσματα που κοσμούσαν τα υποδήματά του, χρυσές ταινίες για το στόλισμα του νεκρικού ενδύματος, σιδερένιες περόνες, καθώς και όλα τα όπλα του: Το ξίφος με χρυσεπένδυτη λαβή, δύο αιχμές δοράτων και τέσσερα μαχαίρια. Και ακόμη, σιδερένια ομοιώματα δίτροχης αγροτικής άμαξας, επίπλων, οβελών και κρατευτών, επτά σιδερένια αντικείμενα, δεκατέσσερα χάλκινα αγγεία και πλήθος πήλινων. Αυτός ο νεκρός πολεμιστής που αποκαλύφθηκε εφέτος το καλοκαίρι στο Αρχοντικό της Πέλλαςκαι χρονολογείται από τα μέσα…

View original post 351 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s